„Życzę, abyśmy jako wspólnota uniwersytecka szli do przodu i ciągle potrafili dodawać kolejny element w zrozumieniu siebie, świata i naszego celu, który sobie stawiamy” – powiedział bp Jan Kopiec podczas Mszy św. w 21. rocznicę powstania Uniwersytetu Opolskiego.
Ordynariusz diecezji gliwickiej przypomniał, że ideą średniowiecznych uniwersytetów było zaproszenie, aby „po ową przesławną perłę wiedzy mogli przybywać wszyscy ludzie, dla których granic się nie stawia, ani żadnych innych wymogów, oprócz tego, by chcieli umiłować prawdę i ostrzyć swoje spojrzenia na siebie, swoją naukę, talenty, możliwości i równocześnie wiedzieli, że także drugi człowiek tymi samymi podmiotowymi wartościami powinien się charakteryzować”.
„Dziś, ciesząc się z 21-letniej egzystencji naszego Uniwersytetu Opolskiego powinniśmy coś na nowo z siebie wykrzesać” – mówił kaznodzieja. „Możemy być jednym z ważnych elementów budowania jedności, której nam tak bardzo potrzeba – w wymiarze naszej ojczyzny, a także świata, który wcale na Europie się nie kończy” – dodał.
Bp Jan Kopiec przestrzegał, żeby nie zatrzymywać się na rozważaniu kształtu życia z czasów, kiedy powstawały średniowieczne europejskie wszechnice. „Trzeba iść do przodu!” – apelował. „Do wyzwań czasów, nowych zadań ciągle jesteśmy popychani przez własną naturę, przez zakorzenione w nas zapotrzebowania. Budujemy jedno społeczeństwo!” – wzywał.
Kolejna rocznica istnienia uniwersytetu, to czas na refleksję i dlatego ordynariusz diecezji gliwickiej zaproponował, aby zastanowić się: „czy jesteśmy rzeczywiście na tej drodze budowania dojrzałej jedności w najbliższym otoczeniu i w całej naszej ojczyzny?”, a także „czy rzeczywiście mój wkład jest taki, że możemy iść śmiało w przyszłość, wiedząc, że nie marnujemy naszych możliwości?” – pytał.
Z okazji święta bp Jan Kopiec życzył wszystkim członkom wspólnoty uniwersyteckiej, żeby nie marnowali sił i okazji, aby „pomnażać wszelkie dobro, które jest nieodzowne do życia z perspektywami”.



Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z serwisu, zgadzasz się na użycie plików cookie.